Bouwbedrijf Schiphof heeft z'n werkwijze rigoureus veranderd

“Prefab vereist een andere denkwijze”

 

Rene Schiphof, eigenaar van bouwbedrijf Schiphof Bouw, gooide het roer drastisch om. Waar hij eerst zijn uitbouw nog zelf in elkaar zette, schakelt hij tegenwoordig de hulp in van Prefabmaat. Schiphof vertelt: “Mijn hele businessmodel moest op de schop.”

De uitdaging voor Schiphof Bouw

Sinds zijn zestiende is hij actief in de bouw, met projecten als aanbouwen, dakkapellen, dakopbouwen en tuinkamers. In 2011 kreeg hij de kans om een bouwbedrijf over te nemen, en die greep hij met beide handen aan. In zijn beginperiode liet Schiphof een vrachtwagen vol bouwmaterialen komen om ter plaatse te bouwen. Het meten, zagen, frezen en boren op locatie kostte echter veel kostbare tijd. Schiphof kijkt terug: “Een bouwtraject is als een marathon, vooral voor de bewoners. In het begin zijn ze enthousiast, maar tegen het einde van het traject zijn ze er vaak klaar mee. Je hebt te maken met vertraging door weersinvloeden, stof, geluidsoverlast en voortdurend mensen in je huis. Je geeft je huis eigenlijk uit handen aan een aannemer. Voor mijn opdrachtgevers wilde ik deze periode zo kort mogelijk houden. Prefab is hier dé oplossing.”DJI_20240425_101825_249

Over een andere boeg

Voordat Schiphof vol voor Prefab overging, maakte hij in zijn hal de opstellingen voor de oplossingen die hij aanbood. Zo was prefab bouwen niet helemaal nieuw maar kon die wel zijn projecten voorbereiden. Schiphof vertelt over de grootste veranderingen die hij moest doorvoeren in zijn werkproces:

 

“Je bent nu aan de voorkant veel meer tijd kwijt met het inmeten, de voorbereidingen, planning en het tekenwerk. Wanneer jouw maten niet kloppen, kun je de prefabconstructie naderhand moeilijk aanpassen. Dat vergt dus een extra secure en gestructureerde manier van werken. Daarnaast is het contact met de opdrachtgever hechter. Doordat je met prefab werkt, zijn er al vroeg in het stadium 3D-tekeningen beschikbaar. Voor een opdrachtgever is het makkelijker visualiseren met een afbeelding erbij. Dat betekent dat je vooraf al kunt overleggen over bijvoorbeeld de positie van de stopcontacten. Hierdoor merk ik dat er bij de klant meer vertrouwen ontstaat.”

Hoe werkt het over 10 jaar?

Schiphof begon vol goede moed aan zijn prefab avontuur maar had moest nog wel zien hou het zou lopen. Niet alleen zijn werkwijze maar ook zijn business model ging op de schop. Het is een andere manier van werken, er moeten simpel gezegd meer projecten komen. Doordat projecten sneller worden uitgevoerd en er meer kantoor werk is. Ook twijfelt Schiphof over sommige prefab oplossingen die tegen de acceptatiegrens aanzitten. Dat is voor hem niet genoeg, hij houdt in dit opzicht vast aan de traditionele techniek met een heipaal en een solide betonvloer. Voor nu is er genoeg werk om het op deze manier te doen maar vraagt zich wel af of dat over 10 jaar ook nog steeds het geval is.

Samenwerken met Prefabmaat

Efficiënter werken, daarvoor schakelde Schiphof de hulp van Prefabmaat in. De samenwerking met de leverancier van maatwerkoplossingen levert Schiphof vele voordelen op, waaronder een uitbreidende klantenkring. Schiphof over deze manier van werken: “Er ontstaat een mooie wisselwerking. Ik schakel Prefabmaat in voor het maken van een aanbouw. Dus dat is tijd die ik normaliter zelf kwijt ben aan het bouwen. Maar zij leveren mij ook weer nieuwe opdrachtgevers aan. Ik ben misschien een vreemde eend in de bijt die zowel traditioneel bouwt als prefab. Dat is voor de productspecialisten van Prefabmaat geen probleem. Ik lever mijn werkomschrijving en 3D-tekeningen aan en vervolgens hebben we een overleg. Wanneer deze aanzichttekeningen akkoord zijn, is dit voor hun het startsein om te starten met de technische tekening. Deze accordeer ik, zodat Prefabmaat kan starten met de productie. Al met al is de samenwerking de perfecte ruil.”

 

''Snel en secuur''

Inmiddels heeft Schiphof meerdere projecten samen met Prefabmaat afgerond. Schiphof blikt terug op de samenwerking: “Ik werk nu bij een zelfde soort project dat ik jaren geleden nog op een traditionele manier bouwde. Tegenwoordig doe ik hier drie weken over. Voorheen was dit drie maanden. Ook de kwaliteit van het bouwen verbetert. De isolatiewaardes en luchtdichtheid zijn in een fabriek sneller en beter te borgen dan wanneer ik dat op de locatie zelf moet doen. Je foutmarge verbetert, maar je hebt ook minder last van weersinvloeden. Daar kun je dus een mooie winst behalen. Kortom; de samenwerking met Prefabmaat smaakt naar meer.”

Conclusie

De overgang van traditioneel bouwen naar prefab heeft voor Schiphof Bouw aanzienlijke voordelen opgeleverd. Dankzij de samenwerking met Prefabmaat kan Schiphof zijn projecten sneller en efficiënter afronden, zonder in te leveren op kwaliteit. Deze vernieuwde werkwijze heeft zowel zijn werkproces als zijn businessmodel verbeterd. Schiphof is optimistisch over de toekomst en beschouwt de samenwerking met Prefabmaat als een duurzame win-win situatie.

 

Andere bouwbedrijven kunnen net als Schiphof Bouw ook profiteren van deze aanpak. Door prefab bouwen te omarmen en samen te werken met een betrouwbare partner zoals Prefabmaat, kunnen zij meer projecten in minder tijd realiseren, terwijl ze tegelijkertijd de kwaliteit hoog houden. Stap over op prefab en ervaar zelf de voordelen van deze efficiëntere en effectievere manier van werken!

 

Interessant?
Deel ons bericht