Een dakkapel vergunningsvrij plaatsen met Prefabmaat

Een dakkapel is een slimme manier om meer ruimte en licht in je woning te creëren. Toch roept het plaatsen van een dakkapel vaak vragen op over vergunningen. Gelukkig biedt Prefabmaat de oplossing met onze hoogwaardige prefab dakkapellen die in veel gevallen vergunningsvrij geplaatst kunnen worden. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel en waarom Prefabmaat de beste keuze is.

 

Dakkapel levering


Wat betekent vergunningsvrij?

Een dakkapel vergunningsvrij plaatsen betekent dat je geen omgevingsvergunning nodig hebt van de gemeente om de dakkapel te plaatsen. Dit bespaart je tijd en kosten. Echter, zijn er strikte voorwaarden waaraan je moet voldoen om zonder vergunning een dakkapel te mogen plaatsen.

Waar mag je vergunningsvrij een dakkapel plaatsen?

Of je een dakkapel vergunningsvrij mag plaatsen, hangt af van de plek op je woning:

  • Achterkant van de woning: In de meeste gevallen mag je aan de achterkant van je woning vergunningsvrij een dakkapel plaatsen, mits je voldoet aan de gestelde eisen.
  • Zijkant van de woning: Ook aan de zijkant is het vaak mogelijk om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen, tenzij deze grenst aan openbaar toegankelijk gebied zoals een straat of park.
  • Voorkant van de woning: Het plaatsen van een dakkapel aan de voorkant van de woning is meestal vergunningsplichtig. Controleer altijd bij je gemeente wat de specifieke regels zijn voor jouw woning.

 

Eisen voor een vergunningsvrije dakkapel

Om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen, moet deze voldoen aan specifieke afmetingen en voorwaarden:

  • De dakkapel mag maximaal 1,75 meter hoog zijn.
  • De onderkant van de dakkapel moet tussen de 0,5 en 1 meter boven de dakvoet liggen.
  • De bovenkant van de dakkapel moet meer dan 0,5 meter onder de daknok liggen.
  • Aan beide zijkanten van het dak moet minimaal 0,5 meter vrije ruimte zijn.

Daarnaast is het plaatsen van een dakkapel op een monumentaal pand niet toegestaan. Ook moet de dakkapel voldoen aan het bestemmingsplan van de gemeente. Soms is er een welstandsbeleid dat zich richt op het uiterlijk van huizen; in dat geval is altijd een vergunning nodig. Controleer daarom altijd de lokale regelgeving voordat je een dakkapel plaatst.

 

Dakvoet = het laagste deel van een hellend dak
Daknok = het hoogste deel van een hellend dak

Waarom kiezen voor Prefabmaat?

Bij Prefabmaat begrijpen we dat elk bouwproject uniek is. Onze prefab dakkapellen bieden diverse voordelen:

  • Snellere bouwtijden: Onze prefab elementen verkorten de bouwtijd aanzienlijk, waardoor je met minimale overlast van je de ruimte kan genieten door je nieuwe dakkapel.
  • Ontwerpvrijheid: Wij kunnen vrijwel iedere maatvoering en uitvoering in prefab realiseren, zonder beperkingen in ontwerp.
  • Geen verrassingen achteraf: Alles wordt vooraf gepland en bedacht, zodat je tijdens de bouwfase niet voor onverwachte kosten komt te staan.
  • Duurzame oplossingen: We bieden de mogelijkheid om ook dakkapellen milieuvriendelijk en duurzaam aan te beiden. Zowel energiekosten verlagend door de isolatiewaarde van verschillende elementen als het vervangen van standaard onderdelen voor Bio-Based onderdelen.
  • Hoogwaardige kwaliteit: Alle producten worden onder goed geconditioneerde omstandigheden geproduceerd, wat zorgt voor een consistente hoge kwaliteit.
  • Kostenefficiëntie: Bespaar op arbeidskosten en minimaliseer materiaalverspilling.

 

 

 

De nieuwe Omgevingswet

Sinds januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking. Deze wet maakt het voor veel bouwprojecten eenvoudiger om zonder vergunning aan de slag te gaan. In veel gevallen volstaat een melding bij de gemeente. Dit maakt het proces nog sneller en efficiënter. Alle benodigde informatie vind je in het Omgevingsloket van jouw gemeente.

Vergunningsvrij een dakkapel via Prefabmaat

Het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel kan veel voordelen bieden, maar het is belangrijk om te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen. Bij Prefabmaat helpen we je graag bij het realiseren van jouw vergunningsvrije dakkapel. Onze prefab oplossingen zorgen voor een snelle, efficiënte en duurzame plaatsing zonder gedoe.

Wil je weten of jouw dakkapel vergunningsvrij geplaatst kan worden? Neem vandaag nog contact op met Prefabmaat voor meer informatie en download een richtprijs of vraag een vrijblijvende offerte aan. Samen zorgen we voor meer ruimte op jouw slaap-of zolderkamer.

Interessant?
Deel ons bericht