Prefab houtskeletbouw isolatie

Houtskeletbouw is een populaire bouwmethode vanwege de duurzame en milieuvriendelijke eigenschappen, maar het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende isolatie om een comfortabel en energiezuinig gebouw te creëren. Een belangrijke parameter die gebruikt wordt om it van een gebouw te meten, is de R-waarde of RC-waarde. In deze blog gaan we dieper in op wat de RC-waarde is en waarom het zo belangrijk is bij het ontwerpen en bouwen van een houtskeletbouw. We zullen ook kijken naar de verschillende soorten isolatiemateriaal die kunnen worden gebruikt om een houtskeletbouw te isoleren en de factoren die van invloed zijn op de RC-waarde. Dit artikel zal u helpen beter te begrijpen hoe u uw houtskeletbouw isolatie kunt optimaliseren voor maximale energie-efficiëntie en comfort.

RC waarde berekenen van een HSB wand

Om de RC-waarde van een HSB-wand uit te rekenen, moet je de R-waarden van de verschillende lagen van de wand bij elkaar optellen. Een HSB-wand bestaat uit een houten frame met daartussen isolatiemateriaal en aan de buitenkant vaak afgewerkt met plaatmateriaal of gevelbekleding. Bij Prefabmaat heb je de keuze uit regelwerk van 140mm of van 235mm, de binnenzijde kan je afwerken met verschillende materialen, zoals OSB, gipsvezelplaat of multiplex. In nieuwbouw is een opbouw van de HSB wand met een rc van 4 5 minimaal wenselijk.

Om te beginnen, moet je de R-waarden van het houten frame en eventuele luchtlagen tussen de frame-elementen bepalen. Dit is afhankelijk van de dikte van het hout en de afstand tussen de elementen.

Vervolgens moet je de R-waarde van het isolatiemateriaal tussen de frame-elementen bepalen. Dit kan bijvoorbeeld glaswol, steenwol, cellulose of polyurethaanschuim zijn. De R-waarde van het isolatiemateriaal wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal. Bij Prefabmaat werken we met Knauf Naturoll 032 glaswol en bio based isolatiemateriaal.

Ten slotte moet je de R-waarde van de afwerking aan de buitenkant van de wand bepalen. Dit kan bijvoorbeeld plaatmateriaal, gevelbekleding of pleisterwerk zijn. De R-waarde van de afwerking is meestal laag, maar moet toch worden meegenomen in de berekening.

 

Houtskeletbouw isolatie
De opbouw, de isolatie en de verschillende lagen van een HSB wand bepalen de RC-waarde

De houtskeletbouw wand isolatie van Prefabmaat

Bij Prefabmaat kunnen de RC-waarden van de wanden variëren, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de dikte van de wanden. Zo hebben de wanden met Knauf Naturoll glaswol isolatie en een dikte van 235mm een RC-waarde van 4,7. Dit betekent dat deze wanden goed isoleren en relatief weinig warmte doorlaten. De wanden met een dikte van 140mm hebben een iets lagere RC-waarde van 2,7.

Als je op zoek bent naar nog betere prestaties en een duurzamer isolatiemateriaal, dan kun je kiezen voor bio-based isolatiemateriaal. Dit type is gemaakt van natuurlijke materialen en is daarom milieuvriendelijker dan traditionele materialen. Door te kiezen voor bio-based isolatiemateriaal, kun je een nog hogere RC-waarde bereiken, waardoor je energie-efficiëntie verbetert en je comfort verhoogt.

Meer weten over onze producten of de werkwijze van Prefabmaat?

Wil jij weten wat Prefabmaat voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan snel een contact op via de volgende knop, informeer naar de mogelijkheden of vraag gelijk jouw project aan.