Prefab uitbouw de perfecte oplossing

Als je op zoek bent naar meer ruimte in je huis, dan kan een prefab uitbouw een perfecte oplossing zijn. Ieder huis leent zich voor een uitbouw, het maakt niet uit of het een vrijstaande woning is, een rijtjeshuis of een hoekwoning. Door een bestaande woning uit te bouwen, creëer je extra leefruimte. In deze blog gaan we dieper in op wat een uitbouw precies is, hoe het gebouwd kan worden, hoeveel tijd het in beslag neemt om te bouwen en de kosten. We leggen daarnaast uit hoe Prefabmaat ZZP'ers en aannemers kan helpen bij het bouwen van een uitbouw met behulp van onze geïsoleerde houtskeletbouw elementen. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over het uitbouwen van een woning!

Wat is een uitbouw

Een uitbouw is een uitbreiding van de bestaande woning die kan dienen als extra leefruimte. Het is een bouwwerk dat aan de achterkant, zijkant of zelfs aan de voorkant van de woning kan worden toegevoegd. Het kan worden gebouwd als een verlenging van een bestaande kamer of als een compleet nieuwe ruimte. Een uitbouw wordt vaak gebruikt voor het vergroten van de woonkamer, keuken, eetkamer, bijkeuken, garage of andere ruimte. Hoewel een uitbouw en een aanbouw vaak door elkaar heen worden gebruikt, is er wel degelijk een verschil tussen beide termen. Een aanbouw is een nieuwe constructie die aan de woning wordt gebouwd, terwijl een uitbouw een bestaande ruimte vergroot door deze verder uit te bouwen. Meer informatie tussen het verschil in een aanbouw en uitbouw lees je in de blog.

Het creëren van een uitbouw kan zorgen voor een aanzienlijke toename van de waarde van de woning en is daarom ook een slimme investering. Er zijn verschillende manieren om een uitbouw te realiseren en het is belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en kosten. De kosten zijn afhankelijk van de wensen die je hebt, moet de uitstraling modern zijn, komt er een lichtstraat in, moet er een verdieping op komen of is het een kleine uitbouw? Op de volgende pagina lees je meer over de kosten van een uitbouw. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de afmetingen van de uitbouw, binnen welke breedtes en hoogtes kan je een uitbouw vergunningsvrij bouwen dit is per gemeente afhankelijk en komt de uitbouw tegen het huis van de buren? Allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij de realisatie van een uitbouw.

Traditionele uitbouw

Bij het opbouwen van een traditionele uitbouw wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen, zoals kalkzandsteen, baksteen en beton. Het bouwproces begint met het leggen van de fundering, waarbij de keuze afhangt van de grootte van de aanbouw en de omstandigheden. Opties zijn onder andere een fundering met een vorstrand, een strokenfundering, een betonnen plaatfundering of paalfundering. De funderingsopties voor een aanbouw, waarbij de genoemde funderingen ook geschikt zijn voor een uitbouw.

Na het storten van de fundering en de vloer, worden de kozijnen gesteld en de binnenmuur opgemetseld of gelijmd. Vervolgens wordt het dak geplaatst en zodra dit waterdicht is, wordt de isolatie aangebracht en kan de metselaar starten met het gevelmetselwerk. Na de voltooiing van de constructie en de buitenzijde van de uitbouw kan de afbouw beginnen. Hierbij wordt onder andere de vloer gelegd, het plafond geïnstalleerd en het schilderwerk aangebracht. Ten slotte worden de elektriciteit, waterleidingen en verwarming aangesloten, waarmee de uitbouw klaar is voor gebruik.

De bouwtijd van een uitbouw is afhankelijk van de grootte van de uitbouw en eventuele complicaties tijdens de bouw. Voor een doorsnee uitbouw van 3 meter diep en 4 meter breed mag je uitgaan van een bouwtijd van 4 weken. Dit kan echter oplopen tot enkele maanden voor grotere of complexere uitbouwen.

Prefab uitbouw

Een uitbouw kan niet alleen traditioneel gebouwd worden, maar ook in prefab. Bij prefab uitbouwen worden de bouwelementen in de fabriek gemaakt en vervolgens op locatie in elkaar gezet. De uitbouw wordt kant en klaar aangeleverd op de bouwplaats. Dit kan een aantal voordelen met zich meebrengen, zoals een veel snellere bouwtijd, omdat de elementen al in de fabriek zijn geproduceerd. Ook kan er minder afval en meer materiaalbesparing zijn, omdat de elementen op maat worden gemaakt en hergebruikt kan worden voor een ander prefab element die de fabriek maakt.

Prefab uitbouw in een week

Prefabmaat biedt geïsoleerde houtskeletbouw elementen aan die als basis dienen voor een prefab uitbouw. Met de snelle levertijd en de productiecapaciteit die Prefabmaat beschikbaar heeft bij verschillende fabrieken in Nederland, maakt prefab uitbouwen via Prefabmaat een goede en gegarandeerde optie voor aannemers en ZZP'ers. Door te werken met prefab materialen is het met goede voorbereiding mogelijk om een uitbouw in 1 week te realiseren.


Om een uitbouw in een week te realiseren, hebben wij de verschillende stappen omschreven die doorlopen moeten worden. Op de eerste dag begint je met het uitgraven van de fundering en wordt alles voorbereid voor het storten van de fundering en de vloer. Aan het einde van de dag wordt de betonvloer gestort. Op de tweede dag kan Prefabmaat op de bouwlocatie komen om de prefab bouwelementen te leveren. Wij kunnen geïsoleerde wanden en een geïsoleerd dak aanleveren. De wanden kunnen in de fabriek al voorzien worden van houten, kunststof of aluminium kozijnen en schuifpuien, dat scheelt veel werk, tijd en fysieke inspanning op de bouwplaats.


De elementen worden vanaf de vrachtwagen op de plek in het werk gehesen en binnen één dag staat het casco van de uitbouw. De resterende drie dagen worden gebruikt om het dak waterdicht te maken, de gevelbekleding te monteren en de verdere afwerking van de uitbouw te realiseren. Kiezen voor prefab bij een uitbouw kan de bouwtijd met wel 75% verkorten, dat betekent dat je als ZZP'er en aannemer veel tijd bespaart die gebruikt kan worden voor een ander project.

In de video hieronder zie je hoe een uitbouw in 1.5 uur geplaatst wordt

Ook prefab bouwen? Neem contact op ons

Heb jij als aannemer vakmensen en handen te kort, of als ZZP'er tijd te kort en wil je tijd besparen? Ontdek bouwen met prefab en hou tijd over voor een extra project of gewoon wat extra vrije tijd voor jezelf. Neem contact op met ons en laten we samen kijken of prefab ook een oplossing kan zijn in jouw werk.